dimecres, 13 de gener del 2010

Condol per les víctimes del terratrèmol a Haití


El Palau Presidencial de Puerto Principe destruït pel terratrèmol


Des de la Joventut Socialista del Barcelonès Nord volem expressar el nostre condol per les víctimes del terratrèmol de magnitud 7,3 a l'escala Richter que s'ha produït a Haití i que ha causat desenes de víctimes i nombrosos danys materials a la capital, Puerto Principe. Els treballs de rescat van començar aquesta matinada (horari espanyol) a contrarellotge per tal de rescatar el major nombre possible de supervivents. S'han destruït nombrosos edificis: hospitals, escoles, el Palau Presidencial i l'edifici de la missió de Nacions Unides per Haití. Aquesta catàstrofe arriba a un país on és molt complicat fer front a aquest tipus de situacions, doncs la seva població és molt jove (un 48% dels habitants són menors de 18 anys) i l'índex de pobresa és molt elevat (només 1 de cada 50 persones té un sou fix).

La Federació Internacional de la Creu Roja, en col•laboració amb el Comitè Internacional de la Creu Roja, ja prepara una intervenció d'ajuda internacional massiva amb productes de primera necessitat: ajut alimentari, productes d'higiene, medicaments y materials necessaris, comprant-los a la regió per tal d'evitar les despeses de transport i afavorir l'economia local afectada per la catàstrofe. La secció espanyola de Creu Roja ja ha posat en marxa el dispositiu d'urgència per Haití, on compta amb una delegació permanent al país caribeny.

La cooperació internacional tampoc no s'ha fet esperar i són desenes els països que han anunciat l'enviament d'ajut humanitari a Haití. Els cascos blaus de l'ONU i el Brasil, que lidera la Força de Nacions Unides al país ja han començat a treballar en la recerca de supervivents. Per la seva banda, França i Regne Unit ja han enviat personal humanitari a la zona. Els Estats Units, Colòmbia, Canadà, Panamà, Nicaragua i Hondures també han ofert la seva col•laboració. Espanya enviarà 3 milions d'euros d'ajut i 3 avions amb 150 tones de material de sanejament que sortirà des de Panamà. El Govern, a més, ha posat a disposició la seva infraestructura a la UE a l'Amèrica Latina.