divendres, 9 de juliol del 2010

Valoració de la JSC de la sentència del TC sobre l'Estatut



El Tribunal Constitucional ha resolt finalment la sentència sobre el recurs del PP contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Declarant inconstitucionals algun dels 223 articles de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (el fragment de 13 articles i la totalitat d’un).
El President de la Generalitat, la majoria de l’arc parlamentari, la majoria de les forces i organitzacions polítiques i la immensa majoria de la societat civil catalana havíem advertit que l’actual composició d’aquest Tribunal no tenia l’autoritat moral i la legitimitat política que seria desitjable per emetre una sentència d’aquesta transcendència. Hem dit i continuem dient que aquesta composició del TC sumat a la recusació clarament política d’un jutge provocava que no havien de dictar sentència els actuals magistrats. Tanmateix a pocs mesos de les eleccions autonòmiques catalanes podria significar una interferència en el debat natural de la societat catalana.

La sentència no ha donat la raó al PP, que va impugnar 129 articles de l’Estatut. Alguns articles recorreguts havien estat aprovats en la seva literalitat per altres parlaments autonòmics en reformes estatutàries i recolzats pel PP. I la impugnació va formar part d’una clara estratègia d’aquest partit per agredir a Catalunya i als catalans.
L’Estatut ha estat declarat constitucional en la seva gran majoria, tot i que la sentència inclou algunes modificacions que no compartim. Defensàvem i defensem la constitucionalitat de la totalitat del text estatutari i recordem que el text va molt més enllà d’un articulat jurídic, l’estatut és un pacte polític que cal i caldrà que continuï sent el marc d’encaix de Catalunya a Espanya.

L’Estatut continua viu, segueix essent la llei de lleis catalana i es manté la vigència de la seva arquitectura fonamental i d’una immensa gran majoria del seu contingut. No s’ha de tornar cap competència ni està en perill el finançament.

Com no pot ser d’altra manera, malgrat no compartir-la, acatem la sentència del Tribunal, perquè el respecte a l’estat de dret és la condició indispensable de totes les societats per canalitzar i vertebrar les seves legítimes inquietuds i demandes.

Reiterem la nostra convicció que Catalunya és una nació, per raons històriques i perquè així ho creuen i ho han expressat reiteradament els seus ciutadans.

Ni nosaltres ni la societat catalana renunciem a les aspiracions de Catalunya contingudes en l’Estatut que van votar els catalans. Continuem defensant el contingut íntegre de l’Estatut, perquè l’Estatut d’Autonomia de Catalunya és:

• El reflex de l’aspiració majoritària d’autogovern de Catalunya

• L’expressió majoritària de la unitat civil i política del poble de Catalunya

• El pacte entre el Parlament de Catalunya i les Corts Generals per definir l’encaix de Catalunya a Espanya a la llum de la realitat del segle XXI
La Unitat és la millor i indispensable via per defensar aquesta voluntat majoritària del poble català amb fermesa, determinació, serenitat i intel•ligència.
Hem d’evitar que la sentència d’un Tribunal sense autoritat moral desemboqui en un conflicte entre Catalunya i Espanya, perquè una eina com l’estatut, fruit de la concòrdia i la entesa no pot ésser utilitzada per la divisió i la confrontació.

En aquesta situació el President de la Generalitat, José Montilla, està liderant i liderarà la resposta del conjunt de Catalunya amb contundència i intel•ligència i caldrà que les organitzacions polítiques i socials i el conjunt de la societat civil catalana li fem costat amb determinació.

JOVENTUT SOCIALISTA DE CATALUNYA